joi, 27 martie 2014

Joacă-te cu copilul!

Copiilor din clasele primare care vin la consiliere le place foarte mult că ne jucăm în cabinet. De fapt, cărui copil nu îi place să se joace cu un adult? Unele din jocurile pe care eu le propun ar putea fi desfăşurate şi acasă cu părinţii. De aceea, inaugurez acum o nouă categorie de postări sub eticheta Jocuri. E foarte important să vă găsiţi timp, 15 -30 de minute măcar pe zi, pentru a vă juca cu copilul dv. Această activitate petrecută cu copilul ajută enorm la crearea sau menţinerea unei relaţii pozitive, dar are şi beneficii pe care nu le bănuiţi la prima vedere: antrenarea memoriei, a atenţiei, dezvoltarea limbajului, a gândirii creative, a încrederii în sine. Când mă joc cu copiii ajung să le cunosc felul de a fi, de a reacţiona, de a face faţă diverselor solicitări. Jocul este, deci, un bun instrument de cunoaştere a copilului, dar şi de schimbare sau ameliorare a unor aspecte pentru care el vine la cabinet. 


Jocul de astăzi: cu cărţile de colecţie de la Mega Image, cele cu puii de animale pe care le primiţi când faceţi cumpărături. 


Alegeţi din dubluri câteva perechi (între 4 şi 8 perechi, în funcţie de vârsta copilului, mai mică sau mai mare). Amestecaţi-le şi puneţi-le cu faţa în jos pe doua-trei rânduri. Pe rând, când dv., când copilul, întoraceţi câte două cărţi la alegere şi, dacă s-au nimerit din aceeaşi pereche, păstraţi-o. Dacă nu, lăsaţi cărţile cu faţa în jos, la locul lor. Câştigă cine a reuşit să găsească cele mai multe perechi, dacă se întâmplă să fie copilul cu atât mai bine. 

Acest joc antrenează atenţia şi memoria vizuală a copilului, fiindcă el trebuie să fie atent şi să reţină locul cărţilor atunci când le întoarceţi, astfel încât să poată face perechile. 

Un alt joc, tot pentru memorie: cu aceleaşi cărţi, alegeâi între 5 şi 9 cărţi, tot în funcţie de vârsta copilului. Lăsaţi-l să le privească 1 minut şi apoi. fără să vadă el, scoateţi 1 -3 cărţi. Cereţi-i să vă spună ce cărţi aţi eliminat. Dacă îşi aminteşte uşor, complicaţi jocul prin punerea mai multor cărţi în seria din care urmează să eliminaţi sau prin scurtarea timpului de privit.

Vă doresc să (re)descoperiţi cât de bine face un moment de relaxare şi amuzament împreună cu copilul!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu