luni, 3 noiembrie 2014

„Amintiri din epoca de școală” - un spectacol despre cum a fost și încă e la școală

Astfel s-a numit reprezentația de teatru ce a avut loc la scoala noastră in zilele de 28 si 29 octombrie 2014. 
Un spectacol atipic, intr-o sală de clasă, atât de aproape de micii spectatori -
elevii claselor a V-a D, a VI-a D si E.

 
 Pentru ei, actorii Katia Pascariu si Alexandru Potocean au fost, pe rând, elev și profesor, părinte și copil, elev eminent și elev cenușiu, zglobiu sau lunatic ... roluri vii care ating acolo unde doare sau amuză când ne gândim la școală, profesori, note, materii, teste, umiliri sau răzvrătiri.

Stări diferite în care copiii spectatori s-au putut regăsi, stări precum frica de a nu fi ascultat, ușurarea că profesorul a închis catalogul, dorința de a fi mai puțin singur, atracția pentru propria lume populată mai degrabă cu cai verzi pe pereți decât cu figuri de stil, operații matematice și nume istorice. 



Spectacolul are la bază textul scris de dramaturgul Mihaela Mihailov - cea care a scris si piesa „Copii răi”, jucată anul trecut la noi în școală (vezi postarea de pe blog cu acest titlu) și pe care o vedeți în foto, moderând discuțiile cu copiii, după spectacol.

Spectacolul este regizat de Radu Apostol. Din echipa care a lucrat fac parte și Jak Neumann (muzică), Paul Dunca (coregrafia) și Maria Mandea (scenografia). Spectacolul a fost prezentat și pe o scenă adevărată, la Teatrul de Comedie (Sala Nouă), iar la Scoala Grigorie Ghica Voievod a finalizat un proiect din parteneriatul cu Asociația Artă pentru Drepturile Omului (ADO) - pe care îl avem încă de anul trecut și care a cuprins și patru ateliere de teatru și scriere creativa cu elevi de clasa a VI-a.  


A cui este școala copiilor de ieri și de astăzi? În ce instituții vrem să-nvățăm? De ce ne e frică să greșim? Dacă fiecare copil ar putea să spună ce gândește fără să-i fie teamă că greșește, dacă Miorița n-ar fi mereu despre transhumanță, dacă istoria n-ar fi scrisă mereu de cei care au puterea, dacă ipotenuzele, catetele, Horea, Cloșca și Crișan, șesurile și podișurile, dacii și romanii, Ana cu merele ei și Călin file din poveste s-ar întâlni undeva în mințile noastre și-am înțelege de ce le învățăm, atunci poate că școala ar fi despre fiecare dintre noi. Despre poveștile și întrebările noastre care n-au loc în școli în care ce trebuie să-nvățăm ne reprezintă prea puțin. Despre tot ce simțim și tot ce gândim în instituții care ne vor, adesea, cuminți, dresați și supuși. Amintiri din epoca de școală este un spectacol despre amintiri personale legate de universul școlii, despre reîntâlnirea cu noi la școală, în bănci și la tablă, cu fricile, greșelile, tăcerile și așteptările noastre, cu minutele în care am visat cai verzi pe pereții claselor în care profii ne-au ridicat în picioare pentru că n-am fost atenți. Pentru că n-am fixat ecuația. Pentru că n-am dat răspunsul corect. Pentru c-am vorbit neîntrebați. Spectacolul pornește de la experiențele personale pe care echipa proiectului le-a avut în anii de școală, documentând și ficționalizând momente de confruntare cu profesori, părinți și colegi. Poveștile personale sunt însoțite de reflecții asupra sistemului de educație din România, care transformă școala într-un teritoriu al luptei pentru putere. Spectacolul de teatru Amintiri din epoca de şcoală face parte din proiectul cu acelaşi nume, proiect care abordează tema educației contemporane din perspectiva amintirilor artiștilor implicați, precum și de libertatea de expresie din școală, modelul unor pedagogi importanți, teama de eșec, presiunea competiției, dezinteres și absenteism, teme de maximă importanță în dezbaterile despre educație. Activitatea principală a proiectului este spectacolul de teatru care se joacă de cinci ori la Teatrul de Comedie și de trei ori la Școala „Grigorie Ghica Voievod” din București. După fiecare spectacol va avea loc o dezbatere cu publicul, moderată de echipa de creație și de reprezentați ai ActiveWatch. Pe lângă spectacol, echipa proiectului realizează la Școala „Grigorie Ghica Voievod”, un atelier de scriere creativă și joc teatral, atelier care are ca temă „Școala de azi. Școala de mâine”. Rezultatele atelierului vor fi publicate pe site-ul școlii și în cartea proiectului, „Amintiri din epoca de școală”.
Amintiri din epoca de școală este un proiect realizat de Asociația ADO – Artă pentru Drepturile Omului cu sprijinul Teatrului de Comedie și finanțat de ArCuB, prin Programul Cultural București 555.
Parteneri: Școala ”Grigore Ghica Voievod”, Think Outside the Box, ActiveWatch, Şapte Seri.

Și alte câteva poze în care apar Katia Pascariu și Alexandru Potocean care, ca orice actori ce mișcă inimi, sunt solicitați la final, pentru autografe:







 


Și la final, ghiozdanele din decoruri pe umeri de elevi actuali, vise și limitări, uși deschise și închise:




















Și cum noi, oamenii mari am aflat, între timp, că teatrul deschide ușa educației, urmează să continuăm atelierele de teatru și scriere creativă, împreuna cu Katia Pascariu, nu de dragul proiectului în sine, ci uite-așa, călare pe cai verzi pe pereți (i-am vazut în piesă, deși erau albi!), de dragul copiilor și al unei altfel de educații!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu