sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Invitație la o conferință pentru părinți și educatori

Este vorba despre conferințele lui Alfie Kohn, specialist american în creșterea și educarea copiilor, care vine pentru a doua oară în România la invitația organizatorilor -  www. totuldespremame.ro si Asociația de Comunicare Nonviolentă:

Conferinte Alfie Kohn


S-ar putea ca în societatea noastră, destul de tradiționalistă când vine vorba de educație, acest tip de „părinteală” să fie respins ori devalorizat, tocmai pentru că face apel la alte valori decât sunt obișnuiți cei mai mulți dintre părinți. Acest cuvânt, „necondiționat” este înțeles în mod greșit ca fiind sinonim cu permisivitate, răsfăț și lipsa unor limite în viața copilului. Alfie Kohn explică nunațat cum înțelege acest cuvânt și, mai ales, vorbește despre beneficiile iubirii necondiționate în comparație cu cea condiționată. El propune părinților o atitudine diferită de marea majoritate a cărților de parenting și oferă alternative menite să îi ajute pe copii să devină adulți încrezători în sine, iubitori, creativi și capabili să gândească singuri. - adică mai sănătoși din punct de vedere psihic.

El face patru distincții majore între parenting condiționat și cel necondiționat:

  1. parentingul necondiționat se concentrează pe copil ca întreg, cel condiționat pe comportamentul copilului doar, fără să caute să înțeleagă persoana și motivele din spatele comportamentului (ex: ce se întâmplă, de fapt cu copilul de se comportă într-un fel care poate fi deranjant pentru adult, care ar putea fi motivele lui, de la planul fizic, intelectual, dar mai ales emoțional, știut fiind că latura afectivă influențează puternic comportamentul unui copil). 
  2. în parenting necondiționat perspectiva asupra naturii umane este pozitivă și echilibrată, pe când în cel condiționat este negativă (ex: dacă îi accepți pe copii înseamnă că le dai undă verde să fie răi, fiincă în esență ei sunt profitori, lacomi și capricioși).
  3. iubirea părintească este un dar oferit necondiționat, indiferent de ceea ce face sau nu face copilul, în timp ce în parentingul condiționat este un privilegiu ce trebuie câștigat de copilul ce trebuie să răspundă unor cerințe.
  4. strategiile de disciplinare în parenting necondiționat sunt bazate pe „a lucra împreună cu copilul” pentru găsirea unor soluții, în timp ce în cel condiționat principiul este „a acționa asupra copilului”, a-l controla prin pedepse și recompense.

Dacă doriți să înțelegeți chiar de la susținătorul acestor idei diferențele și necesitatea de a educa copiii cu respect, iubire necondiționată, căldură și responsabilitate, îl puteți vedea în direct la conferințele din 22 noiembrie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu