joi, 31 octombrie 2013

Ce este ADHD?

Este un cuvânt mult folosit în ultimii ani în mediul şcolar şi în discuţiile dintre părinţi, de cele mai multe ori fără să aibă acoperire în realitate. Un cuvânt la modă, în spatele căruia se ascund multe îngrijorări sau neputinţe ale oamenilor mari în faţa unei game largi de dificultăţi ale copiilor (sau ale adulţilor). Dar poate fi, dincolo de eticheta grăbit pusă de persoane care au preluat oarecum necritic acest cuvânt,  şi denumirea ştiinţifică pentru o realitate care perturbă dezvoltarea copiilor. Studiile şi cercetările psihologice au descris această perturbare şi au căutat soluţii care să ajute copiii, părinţii şi educatorii să micşoreze impactul acesteia.

Inaugurez prin acest articol o serie de postări care vor explica pe scurt, pentru părinţi şi educatori, cele mai importante idei legate de specificul ADHD şi de ajutorul concret pe care îl putem da în cazul copiilor cu această problemă.

Deci, ce înseamnă ADHD? Sunt iniţialele de la Attention Deficit Hyperactivity Disorder, pe româneşte spus: Tulburarea de atenţie şi hiperactivitate. Această tulburare afectează capacitatea copilului de a-şi păstra atenţia, concentrarea şi de a se controla la nivelul comportamentului motor sau de a-şi reţine tendinţa spre impulsivitate. ADHD are un substrat neurobiologic, studiile au demonstrat că în creierul persoanelor afectate nu se prelucrează substanţele necesare la fel de eficient ca în cazul celor care nu au simptome de ADHD. "Aşa cum diabetul este o boală care reflectă deficitul corpului de a procesa insulina, ADHD-ul este o tulburare care reflectă deficite la nivelul procesării dopaminei şi noradrenalinei" (Brown, 2005).

În concluzie, adevăratul ADHD, diagnosticat corect de către un medic psihiatru de copii, nu cel pus ca etichetă pentru alte probleme de comportament  sau pentru un temperament energic, "nu este o alegere, un comportament greşit sau un eşec moral, este o problemă medicală cu care copilul trebuie să înveţe să trăiască şi să se descurce."  (din materialul creat de psiholog clinician Domnica Petrovai şi psihopedagog Sorina Petrică pentru cursul de formare a consilierilor şcolari).

Va urma ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu