sâmbătă, 14 decembrie 2013

„Copii răi” - un spectacol despre violență

Săptămâna care a trecut, mai exact luni și joi, pe 9 si pe 12 decembrie, sala mică de sport a școlii a devenit pentru o oră și jumătate o sală de teatru: am avut spectacol, public și dezbateri - un teatru interactiv la care au participat copii de la clasele a 5-a (E, F) și a 7-a (A, E). Piesa jucată de actrița Katia Pascariu s-a numit „Copii răi”, a fost scrisă de Mihaela Michailov care a și purtat discuțiile cu copiii. Ambele artiste, împreună cu Jak Neumann, care a asigurat ilustrația muzicală, au venit la invitația noastră cu tot sufletul și i-am simțit aproape, preocupați să ofere copiilor o experiență mai mult decât de divertisment:  o ocazie de a se gândi un pic la ce fac, cum fac, ce și-ar dori să primească și ce pot oferi, la rândul lor.

Inspirată din realitatea sistemului nostru de învățământ, piesa reamintește de violența din școli, dintre copii, dintre profesori și copii. Dar e o piesă și despre violența interioară pe care o provoacă singurătatea, lipsa, diferențele, comparația, indiferența - toate resimțite mai acut de copii într-o lume în care adulții au propriile lor singurătăți, lipsuri, probleme, limite cărora trebuie să le facă față. Felul în care adulții se descurcă sau nu cu toate acestea îi inspiră pe copii și astfel, spectacolul vorbește și despre ce ne inspiră în a fi buni sau răi unii cu alții. Și despre un sistem în care există prea puține resurse pentru prea multe probleme ce vin și din interiorul lui, dar și din exterior ... „Copii răi” a plecat de la un incident real despre care a scris presa în 2010, când o profesoară a legat o elevă cu mâinile la spate, iar colegii ei și-au bătut joc de ea, mergând mai departe cu pedeapsa dată de "doamna". Discuțiile cu copiii, după spectacol, au fost un îndemn la a se gândi ce aleg să facă într-o situație în care, direct sau indirect, ar putea să contribuie la violență.

Iată mai jos câteva fotografii de la spectacol, în care apare Katia Pascariu în multiple roluri: de elevă, de profesoară, de colegi, de soră mai mică.Și spectatorii, firește, în rolurile lor de elevi, unii cuminți, alții „problemă”:














Mai jos iată și un articol scris de Katia Pascariu despre pregătirea spectacolului ce a avut premiera în 2011. 

Și filmulețul spectacolului pe Youtube:

Și un interviu cu Mihaela Michailov despre copilărie, școală, teatru:


Mulțumim Mihaelei, Katiei și lui Jak! Și îi mai așteptăm printre noi. Data viitoare, o să fie jucată pentru profesori și părinți! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu