duminică, 26 ianuarie 2014

Povestea de duminică - despre poveștile Clarei (Povești care vindecă)


Clara e consilier psihopedagogic, într-o școală, ca și mine. E o fată brunetă, înaltă și subțire, cu nume scurt și frumos. Presupun că le este ușor copiilor să îi rostească numele. Le este clar cine este Clara. Ea este cea care, cu vreo doi ani în urmă, a organizat în școala ei „Leapșa faptelor bune”. Știu că ea scrie povești de mai demult, dar acum le-a dat și un corp de hârtie. Unul frumos, colorat, delicat, vesel, îmbietor pentru copii. Iată mai jos cele 5 cărți de povești scrise de Clara, cu prezentarea făcută chiar de ea:

„Colecţia de faţă cuprinde o serie de lucrări destinate atât copiilor, cât şi părinţilor sau bunicilor, în timp ce se pot constitui şi într-un instrument pentru persoanele care lucrează cu copiii şi se adresează dificultăţilor acestora (învăţători, consilieri şcolari). Fiecare dintre cele cinci apariţii cuprinde trei tematici, repartizate astfel:
 
 1. Şi-n situaţii dificile poţi vedea o licărire – include următoarele tematici: divorţul părinţilor; decesul unei persoane apropiate; supraprotecţia.
 

2. Idei bune pentru tine ca să-ţi fie mult mai bine – surprinde relaţia părinte – copil; dezvoltarea abilităţilor sociale şi aduce în discuţie cu ce se ocupă psihologul, psihiatrul şi consilierul şcolar şi când este necesar să apelăm la aceşti specialişti.

 3. Când la şcoală nu-i uşor poţi găsi un ajutor – tratează atenţia; motivaţia pentru învăţare; fobia şcolară.


4. Ce să faci interior ca să creşti mulţumitor – curpinde următoarele teme: regresia; rezistenţa la frustrare; minciuna.

5. Poate ţine şi de tine cum treci prin stări dificile - vizând timiditatea; comportamentele agresive şi depresia.

Autoarea prezentelor lucrări este psihoterapeut şi psiholog educaţional, adresându-se copiilor, adolescenţilor şi familiilor acestora precum şi profesorilor şi învățătorilor lor. Cărțile au fost concepute în urma dificultăţilor surprinse în cabinet cu frecvenţa sau impactul cel mai mare. Noutatea materialului constă în specificul foarte concret, cu o aplicabilitate imediată a informaţiilor oferite. Acesta explică problematicile vizate pe înţelesul părinților, oferă recomandări de activităţi în vederea susţinerii copilului şi prezintă o metaforă adresată copilului sub formă de poveste şi pe care se poate lucra prin întrebările de la sfârşitul textului. Fie că cel căruia îi cad în mână este adultul sau copilul, învăţătorul sau bunicul, lucrările sunt foarte prietenoase cu cititorul.

Ilustraţiile însoţind poveştile terapeutice amplifică efectul vindecător al acestora, dând viaţă personajelor şi dificultăţilor acestora. Mai mult decât atât, această colecţie aduce împreună copilul şi familia sa, sugerând desfăşurarea de activităţi comune, menite să optimizeze relaţia părinte-copil. Materialele prezentate dumneavoastră au fost deja folosite în cabinet, în lucrul cu copilul şi familia acestuia. Rezultatele au fost spectaculoase. Tocmai acesta a fost unul dintre motivele care au condus la apariţia lucrării de faţă. 

Vă dorim o lectură plăcută şi vă urăm să reuşiţi să întreprindeţi schimbările necesare pentru a vă putea bucura de viaţa pe care v-o doriţi şi pe care o meritaţi!” (Clara Ruse)

Un comentariu:

  1. Super.Ni le dorim si noi din tot sufletul in cabinet, in biblioteca, pe noptiera...

    RăspundețiȘtergere